L’origen del símbol = en les matemàtiques

Per Dolo Llinares. Departament de Matemàtiques.

Encara que hi ha símbols matemàtics que utilitzem tots els dies, la seua història sol ser poc coneguda. L’omnipresent símbol “ = “ no es va començar a utilitzar fins l’any 1557, de la mà del matemàtic i metge anglés Robert Recorde (1510-1558).

Robert va estudiar en les universitats d’Oxford i Cambridge, alternant la seua vida professional entre la pràctica de la medicina i l’ensenyament de les matemàtiques. Va escriure nombrosos tractats sobre ambdues disciplines, però ens interessa especialment un, titulat The Whetstone of Witte. En aquest llibre va ser on va introduir per primera vegada el signe igual (amb una versió més llarga i estilitzada que la que coneixem nosaltres), i ho va fer amb la finalitat d’evitar la repetició contínua de les paraules “igual a”, que és el que s’havia estat utilitzant fins aleshores. En el llibre Recorde escriu:

Per a evitar la repetició tediosa d’aquestes paraules, és igual a, fixaré, com faig amb freqüència en el transcurs del meu treball, un parell de paral·leles, o línies bessones de la mateixa longitud ,===== , perquè no hi ha dues coses que puguen ser més iguals.”

Aquesta ocurrència del matemàtic va suposar un pas històric cap a la simbolització del càlcul matemàtic, fins al punt que seguim usant aquell símbol 460 anys després de la seua invenció.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s