L’ús de la coma per als decimals

Tot i que els números decimals van ser coneguts i utilitzats per àrabs i xinesos, s’atribueix generalment al matemàtic belga Simon Stevin (1548-1620), la introducció dels decimals en l’ús comú a través dels seus treballs. Stevin no va utilitzar el nostre propi sistema de notació, sinó un sistema propi. Així, on nosaltres escrivim 923,45, ell escrivia 923 (0) 4 (1) 5 (2). Més tard, el suís Jobst Bürgi (1552-1632) va simplificar aquest notació. Així, el número 923,45 l’escrivia 923º45.

La primera persona en fer ús de la coma per separar la part entera de la part decimal va ser Giovanni Magini, matemàtic i astrònom italià (1555-1617). Però no va ser fins a la invenció dels logaritmes que no es va generalitzar l’ús dels decimals i de la coma.

Inicialment, John Napier (1550-1617), matemàtic escocès inventor dels logaritmes neperians, va recomanar l’ús del punt. En 1698, el gran matemàtic alemany Gottfried Leibnitz, va proposar utilitzar la coma. D’aquesta manera, el punt el destinava a representar el símbol de la multiplicació, substituint així al signe x que fàcilment es confonia amb la incògnita x.

Encara que l’ús de la coma es va generalitzar per tota Europa, a Anglaterra, on Leibnitz no era ben rebut, es va seguir utilitzant el símbol x per a la multiplicació i el punt per separar els decimals. A Espanya i Amèrica també es va utilitzar, i es segueix acceptant, la coma elevada.

I fins als nostres dies han quedat les dues formes de representació decimal: el punt i la coma. La utilització del punt com a separador decimal és cada dia més comú en els països que tradicionalment utilitzen la coma decimal. Això és així degut a la influència de l’anomenada «notació internacional» reflectida en les calculadores electròniques i en els teclats dels ordinadors.

Actualment, el Sistema Internacional d’Unitats (SI), admet els dos símbols: la coma i el punt.

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s