Per Pasqual Almiñana Orozco.
Director i autor del Diccionari de Benidorm.
Professor de l’IES Pere Maria Orts i Bosch des de 1984 a 2013.
PRIMERA ETAPA: EL LLIBRE
La primera idea
La idea d’escriure el Diccionari de Benidorm va ser de Cinto Llorca, funcionari de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Benidorm.
Em va semblar força interessant el seu plantejament que suposava tindre en un mateix llibre tota la informació sobre la ciutat des de la fundació l’any 1325 fins a l’actualitat.
Era l’any 1998 i els estudis sobre Benidorm eren ben escassos i tant la informació bibliogràfica com arxivística solament es trobaven a l’abast dels investigadors.
La idea de Cinto Llorca era una idea global que estaria a càrrec d’especialistes que treballarien sobre informació demostrable. Partint d’aquesta idea, vaig organitzar l’equip i els objectius del Diccionari.
Acceptació del projecte
El projecte va ser acceptat i patrocinat per l’Ajuntament de Benidorm l’any 1999.
Les previsions eren que l’any 2003 el projecte estaria acabat com així va ser i tot seguit seria editat.
Equip d’especialistes
L’equip d’especialistes va ser seleccionat tenint en compte les matèries que podien donar el perfil de Benidorm perquè tant els lectors de la localitat com les persones que ens visiten pogueren extraure una idea clara de la nostra ciutat.
L’equip d’especialistes estava format per: Bàrbara Alemany Barceló (Paremiologia), Rafael Alemany Ferrer (Literatura), Pasqual Almiñana Orozco (Toponímia), Francesc Amillo Alegre (Història i Personatges), Josep Doménec Cano Gracià (Música), Eusebi Chiner Vives (Medicina), Juanjo Chiner Vives (Arquitectura i Urbanisme), Beatriu Farach Pérez (Cuina), Rosa Maria Fuster Pérez (Fauna i Flora), Francesc Xavier Llorca Ibi (Pesca), Anna Pont Solbes (Fauna i Flora).
I va començar el procés d’investigació i redacció. L’any 2003 estava llest per a ser publicat però els patrocinadors no van considerar-ho adient.
Objectius
L’objectiu del Diccionari de Benidorm és poder trobar en cadascuna de les paraules, dels noms, dels fets, que hi apareixen un extracte de Benidorm des de la fundació en el segle XIV fins a l’actual segle XXI. És un compendi, tan extens com és possible, que ens informa de tot el que s’ha de saber de Benidorm. És un primer pas de material bàsic per a qui vulga aprofundir en un coneixement més extens de tot el que ací s’explica.
SEGONA ETAPA: LA WEB
Paralització
Arran la negativa, sense justificar-la, de publicar el Diccionari, va començar una etapa de silenci que va durar 13 anys. Així i tot, fins a l’any 2014 van fer-se gestions amb tots els alcaldes i regidores de Cultura amb resultat negatiu. Però, finalment, van fructificar quan la regidora Gemma Amor va acceptar començar les gestions de la publicació que ens han dut a on ara estem.
La web
I això va implicar que acabava de començar el principi del final. Però diferent.
Si fins ara el Diccionari de Benidorm havia estat pensat per a ser un llibre de paper, ara s’obria la possibilitat allotjar-lo en una web. Seria un diccionari accessible a tothom que amb un clic permetria tindre tot Benidorm en una mà, instantàniament. Com així ha estat.
Col·laboració Ajuntament-IES Pere Maria Orts i Bosch
L’any 2014 es va firmar el primer conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Benidorm i l’IES Pere Maria Orts i Bosch per a l’elaboració del lloc web per al Diccionari.
Però encara faltava la versió definitiva. I l’any 2015 va ampliar-se el conveni perquè el Diccionari, finalment, s’acabara.
Grup d’alumnes de 2n curs de Cicles Formatius de DAW i DAM
El professor d’Informàtica, Salvador Mira, va tutoritzar el grup d’alumnes de 2n curs del cicle formatiu Desenvolupament d’Aplicacions Web i Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma durant el projecte fi de cicle. Va compartir la coordinació de la segona part amb la professora Maria José Lozano Pérez. I així, després d’un període intens de treball, l’equip tècnic va donar per enllestit definitivament el projecte.
Equip tècnic del Diccionari de Benidorm en la presentació en l’IES Pere Maria Orts. Desde l’esquerra: Salvador Mira, Ricardo Antolín, Júbal López, Rubén Molines, Pablo Lecomte, José Antonio Cano, Saúl Fernández i Maria José Lozano.
Ampliació de l’equip d’investigació i tècnic
L’avanç de la informàtica, i en concret de les TIC, des de l’any 2003 al 2014 va fer possible que el Diccionari entrara en el segle XXI de la mà de la tecnologia. I això ha implicat no solament la possibilitat d’ampliar i actualitzar els articles existents i crear-ne de nous sinó, també, incorporar articles sobre les TIC. Això mateix ha estat el treball de la professora d’Informàtica de l’IES Pere Maria Orts i Bosch, Maria José Lozano Pérez, que ha investigat rigorosament i ha elaborat articles essencials per conéixer el progrés tecnològic de Benidorm.
L’última incorporació a l’equip tècnic va ser la de l’arquitecta i dissenyadora Maria Espasa Gregori que va ajudar a transformar el disseny per tindre una web àgil, senzilla, clara i funcional.
La presentació del Diccionari
El dia 26 d’octubre de 2016, Pasqual Almiñana Orozco, com a director, i Maria José Lozano Pérez com a coordinadora de l’equip tècnic, acompanyats de les autores i dels autors que van poder assistir-hi, van presentar la web del Diccionari de Benidorm al saló d’actes de l’Ajuntament de Benidorm.
Contingut del Diccionari
El Diccionari, de moment, conté 1.176 articles i 1.333 imatges i es defineix pel conjunt de paraules que expliquen la nostra ciutat i el seu terme municipal del passat i del present, des de cada una de les ciències i disciplines que hi intervenen. És per això, també, una obra enciclopèdica amb la modèstia de voler donar una visió tan àmplia com el material existent permet.
Però pecaríem de superbs si consideràrem que el total d’entrades recollides són les úniques que defineixen la nostra ciutat. Res més lluny de la realitat. Aquesta, no solament és la primera edició, és la primera publicació d’un treball mai no fet a Benidorm. Això vol dir que és susceptible de ser ampliat, bé perquè les investigacions en un determinat camp aporten noves informacions, bé perquè amb el pas de no molt de temps puguen quedar antiquades algunes entrades. I gràcies a la tecnologia informàtica, l’ampliació del Diccionari serà ad infinitum, o siga, una aportació constant i inacabable que els autors podran introduir.
Valoració personal
Sens dubte, el procés va ser llarg i tortuós però al final ha pogut veure la llum el Diccionari de Benidorm que, en definitiva, és el que interessa.
Com a responsable del Diccionari vaig tindre una experiència molt interessant a partir del moment que es va haver de transformar el text de paper en una web. Per a mi va ser, en un principi, una experiència complicada perquè el Diccionari tenia una estructura de llibre i s’havia d’entendre la nova concepció tecnològica. Era com descosir un tratge per fer-ne un altre que no es pareixia en res.
Van ser moltes hores d’intercanvi amb l’equip tècnic en les quals jo participava com a director del Diccionari i que finalment van passar molt ràpides i ben profitoses.
La màgia de la tecnologia ens va ajudar de nou a acabar un treball que va veure la llum gràcies a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i els seus tècnics.
Ús pedagògic a l’aula
El Diccionari de Benidorm, també, hauria d’usar-se com a material pedagògic a les escoles i instituts i a d’altres institucions acadèmiques fora de l’àmbit local. El Diccionari està preparat perquè cada generació accedixca al passat i al seu mateix present des de totes les perspectives del saber.
Des d’ací anime els estaments educatius de Benidorm perquè divulguen els continguts del Diccionari perquè és un material de primera mà que ha de saber-lo l’alumnat com una font de coneixement aplicable a tots els àmbits de la realitat.