almadrava

http://www.diccionaridebenidorm.org/

Pesquera envasada -fixa- amb una cua de xàrcia disposada de forma perpendicular a la vora de la mar. La funció de la cua és conduir la tonyina i d’altre peix similar fins al cos o part central de l’art.

El cos de l’almadrava és un quadre rectangular dividit en compartiments, on són tancades les moles de peix amb l’ús de diverses xàrcies. El darrer compartiment és el cóp, on una sèrie de personal a bord d’embarcacions hissen les captures mitjançant un seguit de maniobres complicades i rigoroses.

Aquest giny és l’art pesquer de més complexitat tècnica i professional, ja que el seu calat i funcionament requereix una enorme varietat de xàrcies, àncores, aïnes, embarcacions i personal, com explica el mític capità benidormer Caliu (Llorca Timoner 1995: 85-86): 

De les almadraves o tonaires a males penes si queda algun rastre a les costes del nostre país […] Perquè l’almadrava era un art de pesca de dimensions tan grans, que semblava feta per gegants. Era com una enorme trampa calada just en la zona de pas dels peixos més apreciats, especialment, de les tonyines. Els grans peixos, una vegada atrapats en el laberint, els feien passar finalment al darrer departament de xarxes, el cóp, i quan l’arraix o capità ho considerava oportú, manava fer la lleva, maniobra de pujar la xarxa a nivell d’aigua per traure les tonyines i passar-les al llaüt mitjançant uns ganxos manuals. (…)

Consulta l’article complet al Diccionari de Benidorm.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s